Fitnesz labdán ülni egészséges, nem? Nem.

Majdnem mindenki találkozott már irodában fitnesz labdával vagy annak valamilyen változatával, melyet irodaszék helyett ajánlanak a forgalmazóik. A labdákkal együtt terjed az a tévhit is, hogy mennyire jótékony ezeken napi 8 órát ülni.

Először is szeretném leszögezni, hogy a fitnesz labda – mint torna eszköz – zseniális találmány. Stabilitásunk növelhető vele, és hatékony gyakorlatokat lehet rajtuk végezni különböző mozgásszervi problémákra. Szakértő segítséggel! Irodaszéket felváltó alkalmazásának az alaptézise az, hogy ráülve a folyamatos instabilitásnak és a háttámla hiányának köszönhetően gerincünk sokkal több mozgást végez, mint egy átlagos széken.

Hogyan kell ülni rajta?

A labdánál is érvényes a 90-90 szabály, tehát az alsó és a felső lábszáraknak, valamint a felső lábszáraknak és a törzsnek 90 fokos szöget kell bezárniuk egymással. Valamint a legfontosabb, hogy egyenes háttal kell ülni – gyakori tévedés, hogy labdán nem lehet rossz tartásban ülni.

Mi történik ha sokat ülsz rajta?

Ahhoz, hogy háttámla nélkül fel tudjuk venni a helyes testtartást, derékizmainknak folyamatosan kemény munkát kell végezniük. Mint ahogyan nem tudunk 8 órán keresztül guggolásokat végezni, úgy a hátizmok sem fogják bírni ezt a hosszan tartó munkát. Az első 30-40 perc után izmok elkezdenek veszteni tartásukból – próbálnak pihenni – és a fennmaradó terhet a gerincre hárítják át. Bár a gerinc funkciói közé tartozik a teher viselése, a megfelelő izommunka nélküli fokozott terhelés degeneratív folyamatokat indít be a gerincben, mely jobb esetben fájdalommal párosul – így idejében észlelhetjük a problémát.

Egy 2009-es holland tanulmány mérésekkel is igazolta ezt az állítást, és arra a következtetésre jutottak, hogy bár több mozgást végzett a gerinc miközben a vizsgált alany a labdán ült szék helyett, az ágyéki gerincre ható nyomó erő olyan mértékben nőtt meg, hogy annak negatív hatását nem ellensúlyozták a pozitív hatások.

Sajnos az eladást ösztönző tévhiteknek és féligazságoknak köszönhetően, sok olyan munkavállaló választja a fitnesz labdát irodaszék helyett, akiknél már jelentkezett mozgásszegény életmód miatti hátfájdalom esetleg gerincprobléma, pedig ők fokozott kockázatnak teszik ki magukat azzal, hogy nem megfelelő tartóizomzattal használják az eszközt.

Hogyan üljek úgy, hogy egészséges maradjak?

A rövid válasz az, hogy sehogy. Kutatások bizonyítják, hogy az ülés megrövidíti az életet – életmódtól és ülőalkalmatosságtól függetlenül. Megoldás lehet az olyan flexibilis munkaasztal, amellyel állva is lehet irodai munkát végezni megkerülve ezzel az ülés problémáját. De segíthet az is, hogy még a munkahelyeden is minden alkalmat megragadsz egy kis mozgásra. Pl.: mikor felállsz a székből csinálsz 1-2 nyújtózkodást, majd miközben átmész az iroda túlvégébe csinálj kitöréseket (persze csak, ha nincs térd problémád), vagy szökdécselj, mint gyermekkorodban. Ha mindenki így tenne az irodában, nem lenne olyan furcsa, mint első olvasásra. Lásd a példát:

via GIPHY

Mindig mozgásban!
Itt láthatod, hogy épp mi történik velem, mivel foglalkozom, milyen frissítések kerültek ki az oldalamra.