Gerincbetegségek Magyarországon

Magyarországon az elmúlt 10 évben négyszeresére nőtt a gerincbetegségek száma.

A gerincbetegségek terén a nők a veszélyeztetettebbek. Gerincferdülés 7:1 arányban nőknél jelentkezik és csontritkulás okozta gerincgörbület is nőkre jellemzőbb. 

A  népesség 80%-a  életének egy bizonyos szakaszában derék-  vagy derék-, és alsó végtagi fájdalomtól szenved. A derékfájás előfordulása 35 és 55 éves kor között a leggyakoribb. Világszinten a gerincbetegség és a hozzá kapcsolódó  fájdalmak a leggyakoribb ok a keresőképtelenségre a fiatal felnőttek között.

A veleszületett vagy örökölt elváltozások kivételével a gerincbetegségek megelőzhetőek!

A serdülőkorban diagnosztizált betegségek kezelését haladéktalanul meg kell kezdeni, hogy a végső stádium súlyossága a lehető legminimálisabb legyen. A már lezajlott elváltozások esetén csak tüneti kezelés lehetséges.

A felnőtt korban kialakuló gerincproblémák kockázata jelentősen csökkenthető helyes ülés-, állás-, emeléspozíció, és a munkakörülményeknek megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás megválasztásával.

Az idejében diagnosztizált gerincproblémák jelentős része műtét nélkül orvosolhatóak, vagy tünetmentessé tehetőek. A nem kezelt elváltozások a gerinc más szakaszaira a tervezettnél nagyobb terhelést róhatnak így ott a további problémák kialakulásának kockázata megnő.

FORRÁS: KSH.HU, WHO.INT, GERINCES.HU

Mindig mozgásban!
Itt láthatod, hogy épp mi történik velem, mivel foglalkozom, milyen frissítések kerültek ki az oldalamra.