Neked elmondták gyerekkorodban, hogy miért állj egyenesen?

Te mit mondasz a gyermekednek, ha látod, hogy ferdén áll vagy ferdén ül, vagy csak az egyik vállán hordja az iskolatáskát? És amúgy tudod, hogy ennek milyen következményei lehetnek?

Milyen gyermekkori gerincproblémák vannak?

A problémák két nagy csoportját különítjük meg: funkcionális és strukturális elváltozások. A funkcionális elváltozás izomgyengeség, vagy izomtónus változás eredménye (hanyag tartás, gerincferdülés) és mint ilyen megfelelő tornával helyreállítható. Strukturális elváltozásról akkor beszélünk, amikor csont torzulással jár a betegség (scheuarmann, struktúrális gerincferdülés). Kialakulásának oka valamilyen csontosodás zavarra vezethető vissza (veleszületett betegség vagy rendellenesség).

A gerincbetegségek kialakulásának kockázatát és súlyosságát a mozgásszegény életmód, az iskolapadban és a számítógép előtti ülés és az iskolatáska helytelen viselése fokozza.

Miért torzulnak a csontok?

Születéskor nincsenek csontok a szervezetünkben, csak porcok csont csírákkal. Ezek a csont csírák idővel szétterjednek és a rugalmas porcból egy erősebb és merevebb váz lesz – a csont. Ez a csontosodási folyamat, melynek időtartama 20-25 év. Csontosodási zavar esetén ez a folyam más ütemben zajlik és jellemzően 10-12 éves korban a szükségesnél puhább gerinccsigolyák a rájuk nehezedő terhelés miatt (gyenge tartó izmok, helytelen tartás, iskolatáska, trauma) torzulnak és később így szilárdulnak meg.

Tévedés az, hogy ha egy gyermeknek funkcionális gerincproblémája van, akkor az nem okoz gondot vagy az hogy kinövi. Az, hogy fájdalmat okoz egy gerincferdülés nem attól függ, hogy mitől alakult ki, vagy mekkora a görbület. Továbbá ha fájdalmat nem is okoz, az elváltozás akkor is módosít a gerinc statikáján és más gerincszakaszokra helyez nagyobb terhet, így ott a további problémák kialakulásának kockázata megnő.

Mitől alakulnak ki a gerincbetegségek?

A gerincproblémák többségéről (több mint 80%) a mai napig nem tudjuk mitől alakulnak ki pontosan. Az ismert kialakulási okok az izomgyengeség, a helytelen testtartás, a pszichés problémák és a fájdalom miatti kímélő testtartás.

Iskolapad, tv, számítógép

A helyek, ahol a fiatalok nem fejlesztenek izmokat. Iskolás korban kiemelten fontos, hogy a test növekedését az izmok fejlődése kísérje. Ha nem mozog eleget egy gyermek, attól még növekszik, viszont az izmok fejlődéséhez elengedhetetlen a mozgás. Ha a tartóizmok nem elég erősek, helytelen testtartással csökkentjük a terhelésüket.

Aki menő, az laza

A fejlődő szervezet test arány változása és a súlygyarapodás a tartóizmokra több feladatot ró, így gyorsabban elfáradnak, aminek a helytelen testtartás lesz a következménye. Azonban napjainkban egyre elterjedtebb kamaszkorban a helyes testtartás igényének hiánya is. A mellékelt ábrán láthatunk egy példát erre.

A helytelen testtartással nem csak az a baj, hogy amíg ebben a testhelyzetben van, a gerinc élettani görbületei változnak vagy plusz görbületeket vesz fel, hanem az hogy eközben az izmokat nem szimmetrikusan terheljük. Míg az egyik oldalon az izmok rövidebbek és nagyobb terhelést kapnak, a másik oldalon nyújtottabb állapotban vannak és kevesebb munkájuk van. Rendszeres rossz testtartással az tartóizmok szimmetriájuk elveszítik és kialakulnak a funkcionális gerincbetegségek.

A boldog gyermek egészséges, vagy fordítva?

A serdülő kor érzelmi hullámvasútja naponta változó pszichés terhelés a gyermeknek. Ezen terheknek kísérő tünete lehet a megváltozott testtartás, ami ugyanúgy gerincproblémákhoz vezethet. Hogy ezeket a pszichés terheléseket hogyan kezeljük nem része ennek az írásnak, de fontos megjegyezni, hogy az aktív mozgással teli életmód, a sport (egyéni vagy csapat – attól függően, hogy milyen típus) segít kezelni az érzelmi problémákat és ellenállóvá tenni. Szülőként a mi felelősségünk figyelemmel kísérni a gyermek lelki egészségét, és segítséget kérni indokolt esetben.

Akkor most mit mondjak a gyermeknek?

A gyermekek hajlamosak a korlátokkal szembe menni, a szülői intelmekkel ellentétesen cselekedni. De ha megérti, hogy bizonyos dolgokkal mit kockáztat, a korlát helyett saját érdeke kerül előtérbe, és elfogadóbb lehet. El lehet magyarázni egészségügyi szempontokat és következményeket felsoroltatva, vagy esztétikai oldalról megközelítve (itt egy google keresés a gerincferdülésre) – nem mutat túl jól a strandon, de megemlíthetjük azt is, hogy a stabil, magabiztos kiállású emberek könnyebben találnak maguknak párt is (gyakori kérdések a testalkatról tini párkapcsolat témakörben).
Mindezeken túl a legfontosabb, hogy mi szülők is aktív életmódot folytassunk, hiszen a példamutatásnak van a legnagyobb ereje, és ha mi sem mozgunk, hogyan várhatnák el ezt a gyermekeinktől?

Mindig mozgásban!
Itt láthatod, hogy épp mi történik velem, mivel foglalkozom, milyen frissítések kerültek ki az oldalamra.