Változások: Tavasz

Szerintem az egyik legfontosabb, amit a nyugati ember tanulhat a kínai filozófiájából az „ellent nem állás”, hiszen a 21. században a komfortunk érdekében még az évszakok hatásait is ellensúlyozzuk, ahelyett, hogy megélnénk azokat és hagynánk hogy magunkban is eljöjjenek a periodikus változások, amik az egészségünk alapjai.

Tisztázzuk először is, hogy az ellent nem állás nem azonos azzal, amit nálunk úgy neveznek, hogy „csak sodródom az árral”. Míg csak passzívan sodródsz a folyóban a sziklák megsebeznek, víz alá kerülsz és hosszú távon megfulladsz, az ellent nem állás egy olyan aktív állapot, amikor része vagy az egésznek, hagyod, hogy a tested hajoljon az áramlattal együtt, és aktívan figyelsz az eseményekre. Így meg tudod tenni azt a legkisebb helyes irányú mozdulatot, hogy a folyó erejét felhasználva fent tartsd a fejed a víz felett, vagy elkerüld a sziklákat.
A „sodródom az árral” ember passzív, nem törődik senkivel és semmivel, míg aki az ellent nem állásra törekszik az aktívan odafigyel közvetlen környezetére, embertársaira, belső szükségleteire.

Évszakok

Az évszakok változása a legnagyobb, életünket befolyásoló természeti erő. Minden évszaknak megvan a maga minősége, tulajdonságai, melyeket csak úgy tudunk figyelmen kívül hagyni, hogy önmagunk szükségleteit is háttérbe szorítjuk. Végre egy igazi tél áll mögöttünk, kellően hosszan tartó fagyos időszakokkal, ami nem csak a természetre hat jótékonyan, hanem mi is egyre nehezebben tudtunk neki ellenállni és előtérbe kerültek egy kicsit a szükségleteink és aki felfigyelt erre akár csak egy-egy nap erejéig is, behozta életébe a tél minőségét: az visszahúzódást, raktározást.
Aki viszont úgy élt az elmúlt időszakban, hogy a tél minőségével nem foglalkozott – ugyanolyan aktív volt, mint nyáron, ugyanannyit volt fent, vagy akár bele kezdett új dolgokba, új vállalkozásokba, az február végére már igen kimerültnek érezhette magát.

A héten viszont már érezhetően megérkezett a tavasz, így aktuális, hogy foglalkozzunk azzal, milyen minőségek bontogatják szárnyukat és mik azok a változások, amik egyszerre lezajlanak a természetben és bennünk is.

Újjászületés

A tavasz a kínai orvoslás filozófiájában a Fa fázis évszaka, mely felfelé törekvő és szerteágazó energia. Amikor legközelebb kimész, kérlek szánj rá pár percet az életedből, hogy megnézz hosszabb ideig egy számodra szimpatikus fát. Lásd ahogy a földből az ég felé törekszik szüntelen, és ahogy az ágai szerteágaznak a magasban, olyan mint amikor egy hosszú alvás után kimegyünk a reggeli napfénybe és egy jót nyújtózunk. A fában ilyen minőségű energia dolgozik egész évben.
Most kérlek nézz körül és lásd, ahogyan a természet átadja magát ennek az érzésnek. A magok feszítő házából kibújnak a sziklevelek és felfelé törekednek a földből a nap felé. Figyeld meg, hogy a palántának két kis lomblevele és a hosszú szára mennyire hasonlít egy pici fára. Az állatvilág is éledezik, a legyek a földben szunnyadó lárváikból kibújnak és felröppennek a ház falra szárítkozni és erőt gyűjteni a napon, miközben a madarak a násztáncukat járják a magasban.

Mire ösztönöz, miben támogat bennünket

A tavasz a Fa fázis minőségével arra ösztönöz, hogy bújjunk ki a házból, tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, élvezzük a napsütést. Ez az időszak kedvező, ha valami újat szeretnél csinálni, esetleg új vállalkozásba kezdeni. A Fa fázisnak közvetlen hatása van az inakra és izmokra (ezt később majd kifejtem), így a legalkalmasabb arra, hogy felhagyjunk a mozgáshiányos életmóddal és elkezdjünk mozogni.

Szél

Szellőztessünk minél gyakrabban, hiszen a szél az a klímafaktor, ami a tavaszhoz tartozik, engedjük be a házunkba, életünkbe. Ugyanakkor fontos az is, hogy a szél a kínai orvoslásban ártóként tartatik számon, tehát óvjuk meg a testünket tőle.

Zöld szín

A tavasz színe a zöld, ezért érdemes átrendezni úgy a lakásunkat, hogy mindig lássunk egy kis zöldet – szobanövényt, díszpárnát, vagy bármi más kiegészítőt.

Mindig mozgásban!
Itt láthatod, hogy épp mi történik velem, mivel foglalkozom, milyen frissítések kerültek ki az oldalamra.